Reply To: komunikacja

Home Forums Nowe Co słychać w Nowem komunikacja Reply To: komunikacja

Piotr
Moderator

To prawda, ale porównywanie niemieckiej infrastruktury do Polskiej trochę nie na miejscu 😀 bo pod bardzo wieloma względami nigdy niemiec nie dogonimy. I to już nie tylko z powodów finansowych, lecz z powodu naszej mentalności… chociaż budżet państwa też ma na to wpływ. Pod tym względem Polska i Niemcy to dwa różne kraje z różnym nastawieniem państwa do zwykłego obywatela. W tej materii niestety nadal decydowanie bliżej nam do krajów byłego bloku wschodniego, niż do zachodniej europy… komuna odcisnęła bardzo silne piętno pod tymi względem. Widać to wyraźnie nawet w niemczech, gdzie w jednym kraju wschód znacznie różni się od zachodu. Kilka razy byłem i swoje widziałem.

A co do zmniejszonej częstotliwości kursów autobusowych, to jeśli chodzi o relację Grudziądz-Gdańsk-Grudziądz (po drodze Nowe) nieprawdą jest to, co piszesz. Przez ostatnie prawie już 11 lat, gdy korzystałem z tego połączenia ilość kursów była niezmienna w ilości 3 do Gdańska i 3 spowrotem. Autobusy (z wyjątkiem pierwszego porannego kursu do Gdańska) przeważnie były pełne. Więc likwidacja tego połączenia do dla mnie sprawa z archiwum X, które nawiasem mówiąc zaraz się zaczyna, więc idę oglądać… może rozwiążą tę zagadkę 🙂

Brak możliwości komentowania.