Home › Forums › Fotografia › Oprogramowanie dla fotografa › Szybka i dokładna obróbka zdjęć
- This topic has 8 replies, 5 voices, and was last updated 8 years, 3 months ago by Piotr.
- AuthorPosts
- 3 czerwca 2014 at 22:14 #3640zimmekKeymaster
No i mam problem, zakopałem się w ilości robionych zdjęć. Robię ich już tyle, że nie jestem w stanie w krótkim czasie obrobić serii zdjęć. Znacie sposoby na szybką obróbkę? Po zmianie aparatu na nowszy zrezygnowałem z samych rawów i robię częściowo w jpg. Ważniejsze, oczywiście w raw. Jeżeli raw, wczytuje ich serię do ACR… trochę przyspiesza to pracę.
Może błędem jest sama obróbka…tak zrobić zdjęcie aby obróbki w cale nie było 🙂
Albo zmniejszyć ilość robionych fotografii?
Troszkę jestem podłamany, nie lubię dawać zdjęć po czasie….4 czerwca 2014 at 00:26 #3644Agnieszka DąbrowskaKeymasterhmmm, wiesz, że czytam to, co napisałeś i mam śmiałość stwierdzić, że fajne jaja sobie zrobiłeś hehe :)))) no bo kto – jak kto, ale Ty, zimmek pytasz ??? :)) Serio? ;))
4 czerwca 2014 at 07:20 #3645alktroParticipantZimek ja znalazłem sposób robie na jpg + mały raw ten raw w razie jakiegoś nie powodzenia
4 czerwca 2014 at 09:00 #3647zimmekKeymasterChodzi mi oczywiście o zdjęcia reportażowe gdzie jest większa ilość. Przykładowo spacer po Nowem … czeka na obróbkę 🙂 ITP
Znam fotografów z forum nikona gdzie po krótkim okresie podają serie zdjęć po 100-200 szt. W zasadzie na drugi dzień. Musi być sposób jak te prace przyspieszyć. To co Błażej napisał to ma sens . Kto ma pojemne karty i miejsce na dysku może robić jpg+ raw i w zależności od zdjęcia zastosować obróbkę na pierwszym lub drugim pliku. Nie sądzę, że istnieje w takiej fotografii bezobróbkowe podanie fotek… może się mylę?4 czerwca 2014 at 15:31 #3654PiotrModeratorBez obróbkowa prezentacja zdjęć może i ma miejsce, lecz pewnie tylko w przypadku cykania aparatami z najwyższej półki oraz zapisywaniu w jpg, bo pliki jpg są edytowane już podczas zapisu na karcie w aparacie. Należy jedynie wybrać w menu typ edycji, np. Krajobraz, Portret, Neutral etc. Niby lipa, ale jednak takie zdjęcia wyglądają lepiej niż surowe rawy prosto z matrycy, z którymi jest sporo pracy. Więc już na starcie odpada edycja kolorów, a jedynie można się pokusić o delikatną, zbiorczą poprawkę odcienia skóry, oraz redukcję szumów i wyostrzenie tych miejsc na zdjęciu, które mają być ostre. Bezcenny jest w takim przypadku suwak Maskowanie.
Masowa obróbka zdjęć ma to do siebie, że w 99% odpada miejscowa korekta i pozostają nam głównie suwaki… Miejscowo (np. pędzlem) można jedynie edytować zbiorczo masę bardzo podobnych do siebie kadrów, np. zdjęć do tworzenia timelapse.
Tak ja widzę tę sprawę. Ale jako, że w temacie siedzę dopiero lekko ponad pół roku, to pewnie kiedyś będę się śmiał z tego, co napisałem 🙂19 czerwca 2014 at 20:36 #3722wojtusParticipantByć może to w jakimś stopniu pomoże:
http://www.cherub.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1369&Itemid=8719 czerwca 2014 at 20:40 #3723wojtusParticipanti jeszcze to
20 czerwca 2014 at 11:10 #3724zimmekKeymasterDzięki za porady!
Ostatnio testowałem swój aparat pod względem robienia zdjęć w jpg. Wiadomo takie zdjęcie musi być odpowiednio zrobione, czyli trzeba się do zdjęć przyłożyć :). Przyspiesza to prace obróbcze, plik raw jest bardziej pracochłonny ale pozwala zniwelować błędy fotografa. Jeżeli aparat wypluwa dobre pliki jpg, fotograf potrafi dobrze fotografować to mamy przyspieszenie pracy. Dobrze fotografować mam na myśli kadrowanie przed uruchomieniem spustu, oraz optymalne naświetlenie. Zostaje nam lekkie wyostrzenie detali i plik gotowy.
Do poważniejszej fotografii polecam jednak pliki raw, tam nie ma pośpiechu i można sobie na obróbkę pozwolić :).23 czerwca 2016 at 16:53 #7859PiotrModeratorNajkrótszy tutorial jaki widziałem 🙂 Tylko jedna minuta 🙂 Ale mimo to pewnie okaże się przydatny…
- AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.