Home › Forums › Nowe › Historia naszego miasta › Na wirażu historii – nowianie znani i nieznani… › Reply To: Na wirażu historii – nowianie znani i nieznani…
Cisi bohaterowie tamtych czasów!
” A za mojej pamięci”…
Dnia 24 listopada 2012 roku w CK Zamek odbyło się ciekawe spotkanie autorów wydanej przez Gminę Nowe – książki ” A za mojej pamięci” o wspomnieniach wojennych i nie tylko, rodzin mieszkających w Nowem i okolicy. Dzięki Maciejowi Skalskiemu,Irenie Słomińskiej, Danusi Nowak(wnuczka państwa Pilarskich), panu Pocobejo i moim wspomnieniom mieszkańcy mogli wysłuchać i przeczytać zagmatwane losy wojenne naszych rodzin. Zapoczątkował swoje wspomnienia Maciej Skalski wraz z przybyciem z Ameryki swojego dziadka Izydora do młyna we wspomnieniach ” Nowe życie”.Irena Słomińska w „Dzienniczku” swojej mamy Wandy Kraińskiej opisała o ewakuacji kolejarzy z Pomorza na wschód. Mariusz Nowak występujący w imieniu nieżyjącej już swojej mamy Danusi Nowak wspominał ” Sznekę z glancem”.Także wspomnienia pana Mieczysława Pocobejo z lat 60-tych i wypiekanym chlebie z powidłami na Morgach przez babcię. Tragiczne i skomplikowane losy mojej rodziny Chyrków i babci Marty z dziećmi we wspomnieniach ” Radości i smutki babci Marty”.Oprócz wspomnień książka ” A za mojej pamięci” zawiera także 31 wspaniałych zdjęć z Neuenburga – z kolekcji państwa Jankiewiczów.Książka bardzo mnie cieszy,często po nią sięgam. Dla mnie ,ale także dla wielu rodowitych mieszkańców Nowego , to źródło wiedzy o życiu naszych dziadków, to książka o tragicznych i pogmatwanych losach rodzin, jakże innych od dzisiejszych czasów. To książka o utraconym dzieciństwie i młodości o upodleniu i terrorze. Jeszcze dziś wielu mieszkańców pyta mnie o dodruk tej ksiażki! Dziękując Gminie i sponsorom z Nowego mam takie ciche marzenie że może doczekają się mieszkańcy miasteczka dodruku „A za mojej pamięci” ?