Photoshop

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 29 total)
  • Author
    zimmek
    Keymaster

Temat związany z programem Photoshop

zimmek
    Keymaster

ACR Adobe Camera Raw tzw. ACR to składnik Photoshopa. Służy do wstępnej obróbki fotografii.
    Świetna lekcja składająca się z dwóch części

Lekcja 1

zimmek
    Keymaster

Znakomicie wytłumaczona różnica pomiędzy poziomami a krzywymi w photoshopie. Warto to sobie obejrzeć i zapamiętać 🙂 Ulubione moje lekcje

Poziomy vs. Krzywe

zimmek
    Keymaster

Sposób łączenia kilku naświetleń w jedno zdjęcie beż użycia programów typu HDR i wykorzystaniu funkcji „bracketing” w aparacie.
    Powinno to zainteresować naszych fotografów krajobrazowych

Link

zimmek
    Keymaster

Focus stacking – większa głębia ostrości w Photoshopie

Lekcja

zimmek
    Keymaster

Lekcja z ACR-a, obiekty inteligentne, maskowanie. Wersja w j. angielskim.
    Obiekty inteligentne

stach58
    Moderator

Mariusz głowa mi pęka…

zimmek
    Keymaster

Stasiu coś dla nas. Zaczynają się lekcje z obróbki zdjęć warto tu zerknąć 🙂
    Część pierwsza
    Do nauki Fotonowiacy 🙂

Zdjęcia z czterech klatek , oczywiście na pionowo z użyciem filtra połówkowego. No kurcze znowu złamana zasada 🙂

zimmek
    Keymaster

Adobe Camera Raw.
    Jak zdjąć kolory, ciekawa lekcja

Link

takie moje…do linku Mariusza :))

cytuję:
    3. Regulacja jasności, kontrastu, koloru, kadrowania i kompozycji na etapie obróbki, to podstawowe czynności. Zdjęcia bez tych działań zwykle nie nadają się do oglądania i jest to standardowy proces, nierozerwalny z samym fotografowaniem w plenerze.
    …….. no tak, troszkę dołujące … 🙁

Czasem czytam opinie, że zdjęcie, które wykonałem jest owszem ładne, ale zapewne nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, bo zostało zmasakrowane „toną Photoshopa”. Toleruję te opinie, jeżeli są podparte argumentami, ale to zdarza się niestety rzadziej niż wygrana polskiej reprezentacji w piłce nożnej.
    …… bo weź napisz coś takiemu ….. 🙂

zimmek
    Keymaster

Co jest dołujące, że zdjęcie trzeba lekko skorygować w programie graficznym? Przecież to jest oczywiste! Co maja mówić ludzie którzy nie wiedzą nic o dzisiejszej fotografii, muszą się wyżyć na photoshopie. Fotografia bez obróbki nie istnieje.

zimmek
    Keymaster

Druga część „Tony photoshopa”. Zastosowanie jednocześnie filtra polaryzacyjnego i szarej połówki… pewnie z zastosowaniem mocowania cokin. Warto przestudiować 🙂

Lekcja

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 29 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

Brak możliwości komentowania.