Reply To: Na wirażu historii – nowianie znani i nieznani…

Home Forums Nowe Historia naszego miasta Na wirażu historii – nowianie znani i nieznani… Reply To: Na wirażu historii – nowianie znani i nieznani…

Bogumiła
Keymaster

W SIDŁACH WOJNY …I NIE TYLKO…

Chcę przybliżyć następną ciekawą i znaną w Nowem osobę pana STEFANA GEŁDONA ur. 15.08.1922roku. Chociaż nie jest urodzony w Nowem, swoje życie od dłuższego już czasu związał z naszym miasteczkiem. W czasie wojny jako młody chłopak został zmuszony do założenia munduru Wehrmachtu. Tego munduru co dobrowolnie nie chciał założyć żaden Polak , te mundury w tym czasie to była swoiście ironia losu ! Młody Stefan Gełdon po wielu zawiłych drogach i wojennych przeżyciach został wywieziony do Francji. Najbardziej ostrą formą oporu w tym czasie była dezercja z jednostki Wehrmachtu ( tak samo jak mój ojciec) notowana na wszystkich frontach . Jego dramatyczne i tragiczne przeżycia wojenne oraz marzenie dostania się do Wojska Polskiego mogłyby posłużyć reżyserowi jako kanwę do filmu sensacyjnego! Pisząc „Mój Pamiętnik” utrwalił zdarzenia , przeżycia i swoje losy wojenne. Ten pamiętnik pana Stefana Gełdona napisany w czasie całej drogi wojennej przybliża nam pamięć o tamtych czasach w Głosie Nowego. Dziś byłoby to już zapewne niemożliwe zapamiętać ze względu na wiek! Od 1992 roku pan Stefan Gełdon jest w Nowem w Zamku twórcą i doświadczonym instruktorem Teatru Lalek i Cieni „Baśniowy Świat”. Kierowany z dużym sukcesem teatrzyk dostaje prestiżowe nagrody wojewódzkie i ogólnopolskie! Pan Stefan Gełdon pierwszą Biesiadę Lalkarską zorganizował w 1966 roku w Strzelcach Opolskich . Za rok będzie obchodził 65 – lecie swojej działalności teatralno- wychowawczej! Pamiętają o tym mieszkańcy naszego miasteczka a szczególnie dzieci i młodzież z Nowego .

Brak możliwości komentowania.