Home › Forums › Nowe › Co słychać w Nowem › komunikacja
- This topic has 13 replies, 4 voices, and was last updated 8 years, 9 months ago by zimmek.
- AuthorPosts
- 6 lutego 2016 at 15:59 #7314AskaParticipant
Drodzy Nowianie!
Chciałabym poruszyć temat naszej komunikacji. Niedwno zostały wycofane autobusy relacji Grudziądz-Gdańsk oraz Gdańsk -Grudziądz. W niedziele obecnie nic nie kursuje do Grudziądza, w sobotę ostatnia Zana z Grudziądza wyjeżdża o 16;40. Pracy w Nowem brak, jesli jest w okolicach to tez ciężko z dojazdami, a nie każdego stać na prawo jazdy i samochód. Nowe teraz tylko zaorać, bez połączeń jest całkiem odcięte, widocznie każdy musi mieć auto, bo inaczej tragedia.6 lutego 2016 at 16:35 #7316PiotrModeratorSkąd to wzięłaś? Poproszę o link..
7 lutego 2016 at 06:45 #7318zimmekKeymasterJa napiszę prosto komunikacja przez Nowe , z Nowego, do Nowego to kpina. Ostatnio czytam protokoły z sesji rady w Nowem czy aby radni tym tematem się zajmują. No niestety, oni niczym się zajmują…
7 lutego 2016 at 10:58 #7320BogumiłaKeymasterNo niestety jesteśmy odcięci od świata z wszystkich stron! ale wydaje mi się że to temat dla Urzędu Gminy i Radnych w Nowem nie dla nas !
8 lutego 2016 at 23:50 #7326AskaParticipantLink do czego?
9 lutego 2016 at 09:18 #7329BogumiłaKeymasterPan Bartłomiej K.napisał na jednym z portali , że to nie sprawa radnych , ciekawe kogo?
9 lutego 2016 at 12:06 #7331AskaParticipantZapewne jak zwykle uzasadnieniem jest to, że przewozy nie są opłacalne, co z jednej strony jest niestety prawdą.
12 lutego 2016 at 05:34 #7338zimmekKeymasterTrzeba odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego mało ludzi jeździ komunikacją miejska :)… jak się coś rozmontowało to tak to wygląda…
12 lutego 2016 at 07:13 #7339PiotrModeratorPrzez ostatnie 1.5 roku jeździłem autobusami do G-dza 2 razy w tygodniu – za każdym razem autobus był w prawie cały zapełniony. Do Gdańska średnio raz w miesiącu w przeciągu ostatnich 10 lat i ten był zawsze pełen ludzi.
Skąd Mariusz wziąłeś opinię, że mało ludzi korzysta z autobusów?12 lutego 2016 at 17:04 #7340zimmekKeymasterTo, że widzisz teraz przepełniony autobus to jest wynikiem tego, że jest mniej kursów. Druga sprawa to likwidowanie punktów w mniejszych miastach, wsiach. Zupełnie odwrotnie niż w Czechach i Niemczech…tam każda linia jest utrzymana nawet dla jednej osoby, z odpowiednią częstotliwością połączeń. Tydzień temu przewinęło się w internecie wiele informacji na ten temat. W Polsce rozmontowano kolej… gdzie przykładem jest Nowe a teraz powoli jest czas na PKS. Ludzie zmuszeni są przesiadać się do własnych aut. Czy to dobre rozwiązanie? Z drugiej strony logistyka transportowa osób nie może się opierać na wykorzystaniu własnych środków komunikacji :)Gy się likwiduje małe punty przyjdzie czas na likwidacje większych. To normalne zjawisko.
12 lutego 2016 at 19:47 #7341PiotrModeratorTo prawda, ale porównywanie niemieckiej infrastruktury do Polskiej trochę nie na miejscu 😀 bo pod bardzo wieloma względami nigdy niemiec nie dogonimy. I to już nie tylko z powodów finansowych, lecz z powodu naszej mentalności… chociaż budżet państwa też ma na to wpływ. Pod tym względem Polska i Niemcy to dwa różne kraje z różnym nastawieniem państwa do zwykłego obywatela. W tej materii niestety nadal decydowanie bliżej nam do krajów byłego bloku wschodniego, niż do zachodniej europy… komuna odcisnęła bardzo silne piętno pod tymi względem. Widać to wyraźnie nawet w niemczech, gdzie w jednym kraju wschód znacznie różni się od zachodu. Kilka razy byłem i swoje widziałem.
A co do zmniejszonej częstotliwości kursów autobusowych, to jeśli chodzi o relację Grudziądz-Gdańsk-Grudziądz (po drodze Nowe) nieprawdą jest to, co piszesz. Przez ostatnie prawie już 11 lat, gdy korzystałem z tego połączenia ilość kursów była niezmienna w ilości 3 do Gdańska i 3 spowrotem. Autobusy (z wyjątkiem pierwszego porannego kursu do Gdańska) przeważnie były pełne. Więc likwidacja tego połączenia do dla mnie sprawa z archiwum X, które nawiasem mówiąc zaraz się zaczyna, więc idę oglądać… może rozwiążą tę zagadkę 🙂
12 lutego 2016 at 19:52 #7343zimmekKeymasterNo to ciesz się dobrym połączeniem 🙂
- AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.