Kulinaria

Home Forums Nowe Cafe Club Kulinaria

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 24 total)
  • Author
    Posts
  • #2836
    Bogumiła
    Keymaster

    IMG_4262 (1)     Babka Wielkanocna

    6 jaj,
    szkl.cukru,
    1 szkl.oleju,
    3 szkl.mąki,
    1 szkl. mleka,
    łyżeczka czubata proszku do pieczenia,
    1 cytryna lub 1 olejek cytrynowy,
    jeżeli ktoś ma to „dosłownie szczypta kurkumy” –
    babka będzie pięknie żółta!
    jeżeli ma być babka z kakao to
    ciasta trochę oddzielić przed olejkiem cytrynowym,
    osobno dodać olejku migdałowego do 3 łyżek kakao i rozrzedzić mlekiem.
    Po kolei wszystko wymieszać,( jeżeli z kakao to na koniec
    blaszki keksówki włożyć ciasto z kakao)
    piec ok.180C – ok. 45 min.

    #2842
    Bogumiła
    Keymaster

    Chleb pieczony w domu!

    przepis na 2 bochenki
    5 dkg drożdży
    1 łyżeczka cukru
    8 łyżek płatków owsianych
    1 litr ciepłej wody(nie gorącej!)
    2 łyżeczki soli
    1 kg. mąki wrocławskiej
    oraz mak, słonecznik, ziarnka dyni itp…
    drożdże pokruszyć do miski i dodać cukier – wymieszać
    dodać płatki i zalać litrem ciepłej wody
    wsypać 2 łyżeczki soli – zostawić na 20 – 30 minut
    ( Dodam tylko że ciasto nie lubi przeciągu)
    Dodać 1 kg. mąki, szklankę słonecznika
    garść ziarna dyni – wymieszać
    włożyć do 2 foremek ( bardzo grubo wysmarowanych margaryną )
    wyrównać łyżką . polać górę mlekiem,
    wygładzić i posypać u góry na mleko mak
    piec od 180 – do 200 C – 1 godzinę ……
    chlebek sprawdzony …jest pyszny i pachnie w całym domu 🙂
    po upieczeniu koniecznie WYŁOŻYĆ gorący chlebek Z FOREMEK!!!
    bo później nie da rady !

    #2843
    Bogumiła
    Keymaster

    obrazy surowe nowy folder 553 (1)Babka na oleju tania!

    4 jajka
    1 szkl.cukru
    1 cukier waniliowy
    ubić i dodać :
    3 czubate szkl.mąki
    3 kisiele cytrynowe (wymieszać),
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    ubić i powoli wlewać 1 szkl.oleju.
    Polukrować( lukier z sokiem z cytryny, troszkę )
    foremka keksówka – 180 C 45 min.

    #2847
    Bogumiła
    Keymaster

    Krem alkoholowy dla kobiet!

    1 puszka mleka niesłodzonego
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    3 – 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 setka spirytusu…
    przepis :
    1/2 puszki mleka wlać do rondelka i podgrzewać – nie gotować !
    wsypać kawę i cukry – ciągle mieszając ,
    jak się rozpuści wlać drugą część mleka i
    ciągle podgrzewać i mieszać aż wyskoczą bąbelki !
    nie gotować ! odstawić i jak ostygnie wlać spirytus
    i do butelki , jest sprawdzone i pyszne !

    #2848
    Bogumiła
    Keymaster

    Ryba po grecku!

    1 – 1/2 kg ryby lub filetu z morszczuka
    1 kg włoszczyzny lub 2 paczki mrożonej
    ( ja daję mrożoną, mniej pracy! )
    1 duża cebula ,
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    i 2 listki laurowe,
    przecier , 4 łyżki keczupu ,
    sól i pieprz ,papryka w proszku ,
    pół łyżki cukru,
    2 łyżki octu ( wszystko do smaku)
    przepis:
    Rybę lub filety usmażyć !
    w garnku osobno ugotować włoszczyznę,
    dodać cebulę ,pieprz, paprykę,
    ziele i listki , ( gotować ok. 1/2 godz.)
    dodać przecier i keczup i jeszcze chwilę gotować ,
    odstawić z gazu i dodać ocet do smaku ,
    wyjąć listki i ziele !
    Włożyć filety ! można dodać pietruszkę lub koperek !
    To wszystko ! jest tanio i smacznie !
    polecam – sprawdzone ! SMACZNEGO 🙂

    #2849
    Bogumiła
    Keymaster

    Stefanka

    1 szkl. kaszki manny,
    1 litr mleka,
    1 szkl.cukru,
    kostka margaryny” Kasia”
    1 cukier waniliowy,
    kakao 2-3 łyżeczki
    herbatniki 5 dużych paczek i
    5 małych „Be-be”,
    przepis:
    Mleko zagotować z cukrem
    oraz cukrem waniliowym i tłuszczem,
    trochę wybrać płynu i wymieszać z kakao,
    włożyć z powrotem do garnka.
    Gdy zacznie się gotować wsypać kaszkę
    CIĄGLE MIESZAĆ aż zgęstnieje.
    Herbatniki wyłożyć na dno blaszki (duże)
    (blaszkę mam kwadratową, wejdzie do lodówki)
    na herbatniki wylać masę,
    przykryć małymi herbatnikami, polukrować,
    Jak ostygnie włożyć do lodówki żeby stężało
    pokroić na kwadraciki.

    #2850
    Bogumiła
    Keymaster

    Drożdżówka dla leniwych!
    zawsze się uda !

    10 dkg drożdży,
    szczypta soli,
    1 szkl. cukru,
    1 cukier waniliowy,
    1 szkl.oleju,
    1 szkl. mleka,
    4 jaja,
    4 czubate szkl. mąki.
    przepis :
    Do miski wsypać szczyptę soli,
    na sól rozkruszyć 10 dkg drożdży,
    posypać to szkl.cukru i cukrem waniliowym,
    polać olejem i wlać mleko (NIE MIESZAĆ)!)
    osobno roztrzepać w miseczce jajka,
    i polać na to wszystko! (NIE MIESZAĆ)
    Na to wsypać mąkę (NIE MIESZAĆ)
    przykryć ręczniczkiem i odstawić
    na 3 godz.do wyrośnięcia.
    Po 3 godz.zamieszać drewniana łyżką,
    wyłożyć na blaszkę natłuszczoną i
    obsypaną mąką.

    Kruszonka:
    1/2 kostki tłuszczu,
    1/2 szkl. cukru,
    szczypta proszku do pieczenia,
    1 szkl. mąki, rozrobić widelcem
    zrobić kruszonkę i na blaszkę,
    na ciasto pokruszyć .
    Piec ok. 30-40 min.180.C

    #2851
    rywat
    Participant

    Dzięki za przepis na drożdzówę.Lubię to ciasto ale nie zawsze wychodzi.Dajesz „głowę” że zawsze wychodzi ?.Jest to Twój sprawdzony przepis ?

    #2861
    Bogumiła
    Keymaster

    Rysiu zawsze się uda jak zrobisz według tego przepisu! możesz jeszcze dać zaparzone i obtoczone w mące rodzynki. Zapach będzie na całej klatce!

    #2862
    rywat
    Participant

    Dzieki,już mi ślinka cieknie

    #2863
    ika
    Moderator

    Rysiu, przepis sprawdzony przeze mnie wielokrotnie 🙂 Mało pracy, zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie, nawet przez kilka dni ( oczywiście, jeżeli coś zostanie 🙂 )

    #2875
    alktro
    Participant

    Żołądki drobiowe w sosie koperkowo czosnkowym z dedykacją dala Zimka

    Składniki:
    600g żołądków drobiowych
    2 marchewki pokrojone w kostkę
    1 pietruszka pokrojona w kostkę
    1/2 szklanki śmietany
    2 ząbki zmiażdżone lub pokrojone w kostkę ząbki czosnku
    2 pęczki koperku
    2 łyżki mąki
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    sól, pieprz
    Żołądki oczyścić i pokroić w paski, wrzucić do garnka zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę ziele angielskie i liść laurowy, gotować miękkości. Do ugotowanych żołądków dodać posiekany koperek i czosnek, zagotować, zabielić śmietaną wymieszaną z mąką, doprawić solą i pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 24 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

Brak możliwości komentowania.