- This topic has 23 replies, 5 voices, and was last updated 9 years, 10 months ago by Bogumiła.
- AuthorPosts
- 27 marca 2014 at 15:02 #2836BogumiłaKeymaster
6 jaj,
szkl.cukru,
1 szkl.oleju,
3 szkl.mąki,
1 szkl. mleka,
łyżeczka czubata proszku do pieczenia,
1 cytryna lub 1 olejek cytrynowy,
jeżeli ktoś ma to „dosłownie szczypta kurkumy” –
babka będzie pięknie żółta!
jeżeli ma być babka z kakao to
ciasta trochę oddzielić przed olejkiem cytrynowym,
osobno dodać olejku migdałowego do 3 łyżek kakao i rozrzedzić mlekiem.
Po kolei wszystko wymieszać,( jeżeli z kakao to na koniec
blaszki keksówki włożyć ciasto z kakao)
piec ok.180C – ok. 45 min.27 marca 2014 at 15:21 #2842BogumiłaKeymasterChleb pieczony w domu!
przepis na 2 bochenki
5 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
8 łyżek płatków owsianych
1 litr ciepłej wody(nie gorącej!)
2 łyżeczki soli
1 kg. mąki wrocławskiej
oraz mak, słonecznik, ziarnka dyni itp…
drożdże pokruszyć do miski i dodać cukier – wymieszać
dodać płatki i zalać litrem ciepłej wody
wsypać 2 łyżeczki soli – zostawić na 20 – 30 minut
( Dodam tylko że ciasto nie lubi przeciągu)
Dodać 1 kg. mąki, szklankę słonecznika
garść ziarna dyni – wymieszać
włożyć do 2 foremek ( bardzo grubo wysmarowanych margaryną )
wyrównać łyżką . polać górę mlekiem,
wygładzić i posypać u góry na mleko mak
piec od 180 – do 200 C – 1 godzinę ……
chlebek sprawdzony …jest pyszny i pachnie w całym domu 🙂
po upieczeniu koniecznie WYŁOŻYĆ gorący chlebek Z FOREMEK!!!
bo później nie da rady !27 marca 2014 at 15:31 #2843BogumiłaKeymaster27 marca 2014 at 15:42 #2847BogumiłaKeymasterKrem alkoholowy dla kobiet!
1 puszka mleka niesłodzonego
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
3 – 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 setka spirytusu…
przepis :
1/2 puszki mleka wlać do rondelka i podgrzewać – nie gotować !
wsypać kawę i cukry – ciągle mieszając ,
jak się rozpuści wlać drugą część mleka i
ciągle podgrzewać i mieszać aż wyskoczą bąbelki !
nie gotować ! odstawić i jak ostygnie wlać spirytus
i do butelki , jest sprawdzone i pyszne !27 marca 2014 at 15:49 #2848BogumiłaKeymasterRyba po grecku!
1 – 1/2 kg ryby lub filetu z morszczuka
1 kg włoszczyzny lub 2 paczki mrożonej
( ja daję mrożoną, mniej pracy! )
1 duża cebula ,
kilka ziarenek ziela angielskiego
i 2 listki laurowe,
przecier , 4 łyżki keczupu ,
sól i pieprz ,papryka w proszku ,
pół łyżki cukru,
2 łyżki octu ( wszystko do smaku)
przepis:
Rybę lub filety usmażyć !
w garnku osobno ugotować włoszczyznę,
dodać cebulę ,pieprz, paprykę,
ziele i listki , ( gotować ok. 1/2 godz.)
dodać przecier i keczup i jeszcze chwilę gotować ,
odstawić z gazu i dodać ocet do smaku ,
wyjąć listki i ziele !
Włożyć filety ! można dodać pietruszkę lub koperek !
To wszystko ! jest tanio i smacznie !
polecam – sprawdzone ! SMACZNEGO 🙂27 marca 2014 at 16:06 #2849BogumiłaKeymasterStefanka
1 szkl. kaszki manny,
1 litr mleka,
1 szkl.cukru,
kostka margaryny” Kasia”
1 cukier waniliowy,
kakao 2-3 łyżeczki
herbatniki 5 dużych paczek i
5 małych „Be-be”,
przepis:
Mleko zagotować z cukrem
oraz cukrem waniliowym i tłuszczem,
trochę wybrać płynu i wymieszać z kakao,
włożyć z powrotem do garnka.
Gdy zacznie się gotować wsypać kaszkę
CIĄGLE MIESZAĆ aż zgęstnieje.
Herbatniki wyłożyć na dno blaszki (duże)
(blaszkę mam kwadratową, wejdzie do lodówki)
na herbatniki wylać masę,
przykryć małymi herbatnikami, polukrować,
Jak ostygnie włożyć do lodówki żeby stężało
pokroić na kwadraciki.27 marca 2014 at 16:28 #2850BogumiłaKeymasterDrożdżówka dla leniwych!
zawsze się uda !10 dkg drożdży,
szczypta soli,
1 szkl. cukru,
1 cukier waniliowy,
1 szkl.oleju,
1 szkl. mleka,
4 jaja,
4 czubate szkl. mąki.
przepis :
Do miski wsypać szczyptę soli,
na sól rozkruszyć 10 dkg drożdży,
posypać to szkl.cukru i cukrem waniliowym,
polać olejem i wlać mleko (NIE MIESZAĆ)!)
osobno roztrzepać w miseczce jajka,
i polać na to wszystko! (NIE MIESZAĆ)
Na to wsypać mąkę (NIE MIESZAĆ)
przykryć ręczniczkiem i odstawić
na 3 godz.do wyrośnięcia.
Po 3 godz.zamieszać drewniana łyżką,
wyłożyć na blaszkę natłuszczoną i
obsypaną mąką.Kruszonka:
1/2 kostki tłuszczu,
1/2 szkl. cukru,
szczypta proszku do pieczenia,
1 szkl. mąki, rozrobić widelcem
zrobić kruszonkę i na blaszkę,
na ciasto pokruszyć .
Piec ok. 30-40 min.180.C27 marca 2014 at 18:21 #2851rywatParticipantDzięki za przepis na drożdzówę.Lubię to ciasto ale nie zawsze wychodzi.Dajesz „głowę” że zawsze wychodzi ?.Jest to Twój sprawdzony przepis ?
27 marca 2014 at 18:44 #2861BogumiłaKeymasterRysiu zawsze się uda jak zrobisz według tego przepisu! możesz jeszcze dać zaparzone i obtoczone w mące rodzynki. Zapach będzie na całej klatce!
27 marca 2014 at 19:17 #2862rywatParticipantDzieki,już mi ślinka cieknie
27 marca 2014 at 20:06 #2863ikaModeratorRysiu, przepis sprawdzony przeze mnie wielokrotnie 🙂 Mało pracy, zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie, nawet przez kilka dni ( oczywiście, jeżeli coś zostanie 🙂 )
28 marca 2014 at 22:50 #2875alktroParticipantŻołądki drobiowe w sosie koperkowo czosnkowym z dedykacją dala Zimka
Składniki:
600g żołądków drobiowych
2 marchewki pokrojone w kostkę
1 pietruszka pokrojona w kostkę
1/2 szklanki śmietany
2 ząbki zmiażdżone lub pokrojone w kostkę ząbki czosnku
2 pęczki koperku
2 łyżki mąki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Żołądki oczyścić i pokroić w paski, wrzucić do garnka zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę ziele angielskie i liść laurowy, gotować miękkości. Do ugotowanych żołądków dodać posiekany koperek i czosnek, zagotować, zabielić śmietaną wymieszaną z mąką, doprawić solą i pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym - AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.