Strona główna › Fora › Fotografia › Oprogramowanie dla fotografa › Photoshop
- Ten temat ma 28 odpowiedzi, 5 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 8 lat, 11 miesięcy temu przez
zimmek.
- AutorWpisy
- 18 stycznia 2015 o 18:47 #4986
PiotrModeratorDla tych, dla których maski i warstwy to czarna magia 🙂 Ten filmik w bajecznie prosty, wręcz łopatologiczny sposób wyjaśnia czym one są i do czego np. mogą posłużyć.
Najlepiej oglądać na powiększonym ekranie.18 czerwca 2015 o 20:58 #626614 lutego 2016 o 06:52 #7350
zimmekKlucznikWprowadzenie do PS, zapowiada się fajna seria
14 lutego 2016 o 09:54 #7353
PiotrModeratorTeż tak myślę, że może to być początek fajnego cyklu dla początkujących. Przy okazji wzmianki o możliwości edycji filmów, to przydałoby się też info o tym, że filmy można w tym trybie nie tylko edytować, lecz także tworzyć je od podstaw dodając kolejne ujęcia, muzykę itp. Najbardziej mnie zaskoczyła bajecznie prosta możliwość tworzenia sekwencji time-lapse… tak prosta, że nie warto szukać odrębnego programu do tego celu. Sam wypróbowałem i działa świetnie.
5 marca 2016 o 06:04 #7371
zimmekKlucznikCo do poprzedniego mojego postu jest już kontynuacja serii 🙂
Teraz fajna lekcja na temat manipulacji, wiem, że kiedyś Jurkowi przypadły do gustu takie foteczki. Mi też się podobają
6 marca 2016 o 06:29 #7374
zimmekKlucznikTylko 5!
🙂
6 marca 2016 o 09:00 #7375
zimmekKlucznikObróbka skóry, bardzo ciekawy tutorial.
6 marca 2016 o 17:31 #7379
zimmekKlucznikKto jeszcze nie opanował pędzli korygujących, łatek stempli ma szanse nadrobić zaległości:
9 marca 2016 o 17:57 #7428
zimmekKlucznikA tak właściwie po co nam aparat 🙂
11 marca 2016 o 05:59 #7429
zimmekKlucznikMglisto
12 marca 2016 o 13:21 #7431
JurekModeratorPodobne rzeczy stosuję z Gimpem, oczywiście nie w takiej skali na jednej fotce 🙂
To raczej delikatny makijaż, a nie botoks i przeszczepy :))
Chociaż nie zawsze efekt końcowy zmanipulowanego zdjęcia jest najlepszy, warto przećwiczyć przedstawione na tych filmikach opcje i to po kilka razy, aż się nabędzie wprawy.
Tak jak w każdej dziedzinie, dużo ćwiczeń – z wieloma błędami po drodze – to droga do sukcesu.
Ale… to opcja dla ambitnych – cierpliwych, pracowitych i zmotywowanych (pozytywnie zakręconych).12 marca 2016 o 14:31 #7432
PiotrModeratorNo to jeszcze ja dorzucę coś od siebie. Można się domyśleć z jakiej dziedziny. Skoro z obrzeży miasta widać tylko najjaśniejsze gwiazdy a obiekty głębokiego nieba giną w miejskiej łunie ,wydawać by się mogło, że sfotografowanie drogi mlecznej jest w takim wypadku niewykonalne.
Tymczasem w rozwiązaniu tego problemu przychodzi metoda ETTR, czyli Exposure To The Right – w wolnym tłumaczeniu ekspozycja do prawej (chodzi o stronę histogramu)…
To działa! Także w kwestii mniejszej ilości szumu na zdjęciach.. - AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.