Santo subito…

Home Forums Nowe Cafe Club Santo subito…

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Bogumiła
    Keymaster

5152   Papież który zmienił bieg historii…
    Doskonałość życia Papieża Jana Pawła II objawiała się już we wczesnych latach jego życia w Wadowicach , w których urodził się 18.05.1920 roku. Wybór na papieża 16.10.1978r. był zaskoczeniem i sensacją dla całego niemal świata. Nie mogę siedzieć cicho gdy jutro jest beatyfikacja Jana Pawła II i Jana XXIII wielkiego przyjaciela Polaków. Nasz Papież był nie tylko głową kościoła katolickiego ale także wielkim Polakiem i wielkim człowiekiem, dumnym ze swej polskości , co zawsze i wszędzie podkreślał. Jan Paweł II jest świętym który dał nam wolność, bo dla Polaków walka i wolność nie skończyła się w 1945 roku.Walkę podejmował Papież ciągle i konsekwentnie przez następne lata, skutecznie prowadził i podejmował dialogi z reżimem komunistycznym . Musiało się to spotkać w komunistycznym imperium zła – zamachem 13.05.1981r na placu w Rzymie.Karol Wojtyła świadek obu totalitaryzmów uważał komunizm za największe zagrożenie dla Polski, Europy i świata.Wywarł wielki wpływ na Polskę oraz na życie społeczne i moralne całej ludzkości.Jako wybitny intelektualista miał świadomość tragizmu polskich losów.Dlatego dał zastrzyk wiary milionom umęczonych komunizmem Polaków i Europejczyków w lepsze jutro. W ciągu 26 lat jakie spędził na tronie św. Piotra był ciągle i nieustannie atakowany. Jego wyrozumiałe i pokojowe metody zaoszczędziły ludzkości i kościołowi wstrząsów o nieobliczalnych konsekwencjach…. Jan Paweł II zmarł 2.04.2005 roku o godz. 21.37. W dniu 27.05.2014 w Rzymie zostanie ogłoszony świętym! Miejmy świadomość że to historyczna chwila…..

szalupa
    Participant

Mamy to szczęście, że widzieliśmy tego świętego i nie znamy go tylko z książek 🙂 Jan XXIII również skradł moje serce 🙂 Nieraz zastanawiam się, jaki byłby świat bez świętych, bez Kościoła, bez Kultu świętowania, wiary… Kiedy zaczynam sobie to uświadamiać, od razu przestaję myśleć, bo to zbyt bolesne. Ja Ci spica dziękuję za ten temat na forum 🙂

Bogumiła
    Keymaster

Ze wzruszeniem oglądałam dzisiejszą beatyfikację dwóch papieży : Jana XXIII i Jana Pawła II – oraz na placu w Rzymie papieża Franciszka i papieża Benedykta XVI.Takiego widoku jeszcze nie było i długo jeszcze nie będzie widziało nasze oko! To była historyczna chwila która się już nie powtórzy za naszego życia. Cieszę się że mogłam to zobaczyć 🙂

Ela Maria
    Moderator

Chyba nie było człowieka, którego nie wzruszyły dzisiejsze chwile na Placu św. Piotra. Czułam się, jak bym tam była…Wróciły wspomnienia sprzed lat, gdy przeżywałam spotkanie z Janem Pawłem II w auli w Bazylice św. Piotra. Był wtedy taki ożywiony, gdy górale Mu zaśpiewali…Nikt wtedy nie myślał, że będziemy mieć swojego świętego, ulubionego przez wszystkich ! Jana XXIII też pamiętam.

szalupa
    Participant

Mnie cieszy również to, że w telewizji królował dzisiaj prawdziwy Kościół. Nieskażony politykami, którzy uzurpują sobie prawo wypowiadania się w kwestiach wiary, aby załatwić swoje partykularne interesy. Ich radykalizm i brak otwartości nie współgra z nauką kanonizowanych dziś Świętych. Czczą świętych papieży, ale nauki nie słuchają… 🙂

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

Brak możliwości komentowania.