Home › Forums › Fotografia › O sprzęcie fotograficznym › Tamron 150-600
- This topic has 5 replies, 3 voices, and was last updated 9 years, 10 months ago by zimmek.
- AuthorPosts
- 15 marca 2015 at 07:43 #5549zimmekKeymaster
Fajny obiektyw, dobre recenzje w internecie. Wiem, że stałki lepsze ale i o wiele droższe.
Chyba zdecyduje się na drugi rok 🙂
Co myślicie?
15 marca 2015 at 07:59 #555015 marca 2015 at 11:14 #5551rywatParticipantZalety:
dobrze wykonana obudowa,
świetna lub bardzo dobra jakość obrazu w centrum kadru w całym zakresie przysłon i ogniskowych,
prawidłowe zachowanie na brzegu matrycy APS-C/DX,
mała aberracja chromatyczna,
brak zastrzeżeń do korygowania aberracji sferycznej,
umiarkowana dystorsja,
świetnie skorygowana koma,
niewielki astygmatyzm,
małe winietowanie na matrycy APS-C/DX,
sprawny i cichy autofokus,
wydajna stabilizacja obrazu,
aż 5 lat gwarancji.Wady:
słaba praca pod ostre światło,
trochę za duże winietowanie na pełnej klatce.
ZA Optyczne.pl. Trzeba znowu zbierać kasę !15 marca 2015 at 12:21 #5552zimmekKeymasterNa tą chwilę kosztuje 4499 zł kto ma odwagę może go Azji za 3400zł
Tu jeszcze sample z forum nikoniarzy:
Link15 marca 2015 at 14:51 #5553PiotrModeratorChyba najlepszy megazoom na rynku, z doskonałym stosunkiem osiągów do ceny. Jakiś czas temu wyszła bliźniacza Sigma dająca już na pierwszy rzut oka ostrzejsze zdjęcia i solidniej wykonana, lecz praktycznie 2000 zł. droższa. Chcąc mieć taki obiektyw zdecydowałbym się na Tamrona.
15 marca 2015 at 15:35 #5554zimmekKeymasterTak są Sigmy jedna tańsza druga droższa ale jakieś kłopoty z nimi. Mi stanowczo bokeh sigmy się nie za bardzo podoba, wolę tamrony. Do fotografii przyrodniczej w naszych warunkach jest dobry, zwierzaki, ptaki, reporterka z daleka , nawet architektura. Nic innego za takie pieniądze nie kupimy. Zawsze mnie interesował Nikkor 80-400(starsza wersja) ale 200mm więcej kusi.
- AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.