Nowości w sprzęcie nikona

Home Forums Fotografia O sprzęcie fotograficznym Nowości w sprzęcie nikona

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 21 total)
  • Author
    zimmek
    Keymaster

Z niecierpliwością czekam na pierwsze opinie i testy nowego szkiełka samyang 10mm pod Nikona. Użytkuje już dwa szkiełka tej firmy, rewelacyjny samyang 8mm i 14mm.
    link do nowości:
    samyang 10mm

Anonymous
    Inactive

Nie Ty jeden jesteś ciekaw tego obiektywu 🙂 Na wiosnę muszę mieć jakiś dobry szeroki kąt (min.10mm max 14mm)… Jeśli jakością dorówna Samyangowi 14mm f2,8 to biorę go.

Joanna Beżyk
    Moderator

Nie powiem szkiełka dobre posiadałem 14mm i posiadam 8mm ale zwróćmy uwagę że jest tam ostrość ręczna i trzeba pamiętać o niej .I jeszcze jedna sprawa nie morzna zamocować filtra cokin

Wiedźmin
    Moderator

Nikkor 10,5mm – ciekawy kompromis pomiędzy szerokim kątem, a fisheye’em dla formatu DX.
    http://www.optyczne.pl/360-Nikon_Nikkor_AF_DX_10.5_mm_f_2.8G_ED_Fisheye-specyfikacja_obiektywu.html

zimmek
    Keymaster

Można założyć filtr cokin, prawdą jest że taki zestaw jest bardzo drogi(na tą chwilę) Czekamy na zamienniki innych firm 🙂
    Opcja WIEDŹMINA (hahaha zastrzelę) jest trochę droższa, pewnie coś 2,5 klocka

Anonymous
    Inactive

Na Samyanga 14mm można zamocować filtry. Co prawda jest to nowość i obejmuje na tę chwilę jedynie chyba 2 filtry, ale już coś.
    A co się tyczy ręcznego ostrzenia, to w szerokich kątach moim zdaniem nie jest to żaden problem. Takimi szkłami fotografuje się głównie krajobrazy, więc szybkość którą gwarantuje nam autofokus nie jest w takim przypadku potrzebna. A po drugie w tak krótkich ogniskowych pewnie wystarczy ustawić pierścień ostrości na 1,5… max 2 metry i obraz jest ostry praktycznie do nieskończoności. Chociaż to tylko moje przypuszczenia i w tym przypadku nie jestem pewien czy dobrze mówię…

zimmek
    Keymaster

Co do ostrzenia to jest sporo racji nie ma problemu z ostrzeniem… jeśli strzelasz krajobrazy. Jeżeli chcesz fotografować coś z bliska…bardzo bliska (pierwszy plan) to już trochę trudniejsze. Wymaga wprawy.

zimmek
    Keymaster

Podział aparatów nikona

DXX obsolete
    D3XXX crop, beginner
    D5XXX crop, beginner with a few more features
    D7XXX crop, prosumer
    D9XXX crop, pro
    DXXX full, semi-pro
    DX full, pro

D9xxx pewnie na wiosnę będzie w sklepach 😉

Piotr
    Moderator

Brawo Nikon! Zazdroszczę tym, których stać na zakup 🙂

http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/professional/d810a

zimmek
    Keymaster

3800 baksów 🙂

Piotr
    Moderator

Czyli odrobinę taniej, niż obecnie D810. Na pierwszą ratę już mam 🙂

Jurek
    Moderator

„Jak chce się robić lepsze zdjęcia, to trzeba kupić lepszy sprzęt i z głowy!
    A jeśli chce się gotować smaczniejsze potrawy, to trzeba kupić lepszy piec i z głowy!”

Słyszałem taki żart 😀
    Nie bierzcie tego poważnie 🙂
    Chętnie bym przytulił co nieco… 😀 Nawet cyfrę małoobrazkową (matryca 24×35)i szkła ,nawet te przyciężkie :))

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 21 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

Brak możliwości komentowania.