Szkoła fotografii

Strona główna Fora Fotografia Ciekawe strony Szkoła fotografii

Wyświetlanie 12 wpisów - od 37 do 48 (z 53 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Jurek
    Moderator

Każde pokręcenie nawet minimalne, obiektywem, spowoduje rozostrzenie, co dzieje się, gdy właczamy tryb manualny, więc na manualu żadne kręcenie nie wchodzi w grę na moim aparacie.

Więc teraz, gdy autofokus nie da rady, usztywniam aparat na statywie, po uprzednim wykadrowaniu i ustawieniu parametrów – normalnie, jak zawsze.

Teraz wciskam spust do połowy,a kciuk trzymam na guziku „AR-L AF_L” przy spuście (bez przekładania rąk – tylko ruchy palcami prawej reki), i puszczam spust, a lewą nakręcam filtr i pstryk! Gotowe!

Piotr
    Moderator

No kadrowanie i ustawienie ostrości powinno się wykonywać przed założeniem takich filtrów. Napisałem wcześniej. Natomiast w obiektywie kitowym o jakim mowa nie ma znaczników hiperfokalnej, a liczenie zajęłoby pewnie i tak dłużej, niż przygotowanie sprzętu w taki sposób jaki opisałem :p

zimmek
    Klucznik

Jak widać w fotografii zawsze jest kilka dróg do sukcesu. Powodzenia chłopaki, najważniejsze są zdjęcia 🙂

zimmek
    Klucznik
    zimmek
    Klucznik

!

remix
    Moderator

Przydatne strony. Dzięki ☺

zimmek
    Klucznik

Prosze bardzo. Paweł ma dwa konta na YT w których ciekawie i bardzo prosto opowiada o fotografii. Na pewno warto obejrzeć.

zimmek
    Klucznik

Podoba mi się punkt 39 sam tego doświadczam 🙂

Link

zimmek
    Klucznik

Długi czas naświetlania krok po kroku. Kiedyś rozmawialiśmy z Jurkiem jaka technikę wybrać w długich czasach naświetlania. Ja zdecydowanie wolę tą przedstawioną w tej lekcji.

Podziękowania dla Rafała za podzielenie się swoją wiedzą.

zimmek
    Klucznik

Zrób coś szalonego …i tyle 🙂

zimmek
    Klucznik

Fotografia IR to możliwość fotografowania w godzinach szczytu, gdzie słonce stoi wysoko! Zaleta

Link

zimmek
    Klucznik

Warto przemyśleć, sprzęt czy on jest ważny…
    Link

Wyświetlanie 12 wpisów - od 37 do 48 (z 53 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.

Brak możliwości komentowania.